Telen in de Golfregio

Het zal geen verrassing zijn dat het telen van groenten in de Golfregio niet eenvoudig is en andere eisen stelt dan in Noordwest-Europa. Een heet en soms vochtig klimaat in combinatie met ernstige watertekorten maken het telen van gewassen hier tot een grote uitdaging.

Van der Hoeven heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van kasconcepten die technische oplossingen bieden voor dergelijke uitdagingen. Hierdoor heeft het bedrijf uit Den Hoorn een sterke positie verworven in de Golfregio. Sinds een aantal jaren zijn ze partner van Dutch Greenhouse Delta (DGD) en helpen ze alle kansen te benutten.

Bas Duijvestijn

Sales Manager Bas Duijvestijn vertelt zijn verhaal aan Dutch Greenhouse Delta

Bas werkt graag in de Golfregio. Hij vliegt ongeveer één keer per maand naar het gebied. "Persoonlijk geniet ik vooral van de gastvrijheid die er heerst en hoe je het gevoel krijgt welkom te zijn. Het is onderdeel van hun cultuur om gasten royaal te verzorgen, wat natuurlijk heel fijn is."

Afgelopen jaren heeft Van der Hoeven heeft mooi portfolio opgebouwd in het Midden-Oosten. "Vier jaar geleden hebben we een tomatenkwekerij van ruim 11 hectare gebouwd in Al-Ain in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit was de eerste grootschalige moderne kas in die regio."

Het bedrijf won het project dankzij zijn technologische oplossingen voor het telen in een warm en vochtig klimaat. "Onze kasconcepten ModulAIR en HACo bieden koelmogelijkheden die het mogelijk maken om zelfs midden in de woestijn een geschikt kasklimaat te creëren. Het is geweldig dat we met onze westerse technologie oplossingen kunnen bieden voor de problemen waar telers in de Golfregio mee worstelen."

Uitdagingen

Net als veel andere gebieden met grote bevolkingsconcentraties biedt de Golfregio grote kansen voor producenten van glastuinbouwtechnologie. "De wereldbevolking groeit en daarmee ook de vraag naar hoogwaardige en duurzaam geteelde groenten en fruit. Wat dat betreft is de Golfregio niet anders", zegt Bas. "Vooral lokale telers hier worstelen met een efficiënte teelt in het woestijnklimaat en het ernstige watertekort. Daarnaast worden steeds meer ondernemers en consumenten bewuster van duurzaamheid. Glastuinbouw biedt veel mogelijkheden om voedsel te produceren met een lage footprint."

Armela Farms

Het nieuwste project van Van der Hoeven in de Golfregio is daar een schoolvoorbeeld van. Het gaat om een glastuinbouwbedrijf van twee hectare, dat wordt gebouwd voor Armela Farms en is in 2021 opgeleverd. "Deze ondernemers zien het al enkele jaren als hun missie om lokaal op een hoogwaardige en duurzame manier bladgroenten te telen voor klanten als fastfoodketens, supermarkten en internationale handelsbedrijven. Ze verbouwden al langer groenten in tunnels en wilden een stap vooruit zetten. Twee jaar geleden klopten ze bij ons aan. 'We kunnen wel sla telen, maar het kan nog veel beter als we de beste technologie in huis hebben', zeiden ze."

Bas keek naar de technologie die Van der Hoeven in huis had, de klimatologische omstandigheden en kwam samen met de klant tot een ontwerpoplossing die het beste aan hun eisen voldeed. "Bladgroenten zijn de meest kwetsbare tuinbouwgewassen. Daarom kan ik gerust zeggen dat de technische complexiteit enorm was en de uitdaging ook. Maar dit gloednieuwe bedrijf heeft niet alleen een geavanceerde klimaatbeheersing. Van zaaien tot oogsten en verpakken: alles is volledig geautomatiseerd."

Gesloten kas principe
De kas die Armela Farms gebruikt is gebaseerd op het ModulAIR-concept. Dit is een semi-gesloten kas, het resultaat van doorontwikkeling van het gesloten kasprincipe en specifiek bedoeld voor warme en drogere klimaatgebieden. "Deze kas kan semi-open draaien in de winter en volledig gesloten in de zomermaanden. Hij sluit zichzelf praktisch af en recirculeert bijna honderd procent van zowel de lucht als de aangevoerde CO2. De koelcapaciteit van dit concept is natuurlijk essentieel voor de Golfregio."

De kas is gebouwd met een gang langs de gevels. Hier wordt de lucht geconditioneerd tot de gewenste temperatuur en vervolgens met behulp van ventilatoren in luchtslangen geblazen die onder de planten zijn gelegd. Via deze poreuze slangen verspreidt de lucht zich door de kas. "De raamopeningen worden alleen geopend om de luchtdruk te regelen. Er ontstaat een kleine overdruk in de kas voor een uniform binnenklimaat", legt Bas uit.

De voor Armela Farms ontwikkelde kas bevat een enorme hoeveelheid technische innovaties. Bas: "Iedereen kijkt altijd naar je nieuwste project en als je een goed voorbeeld hebt dat andere geïnteresseerden aantrekt, is dat geweldig. Als Sales Manager kan ik niet op tegen de mond-tot-mond reclame van de telers zelf!"

Supply chain 
Bas ziet nog veel kansen in de Golfregio, ook voor andere toeleveranciers en voor minder complexe gewassen. Daarbij kan het volgens hem ook gaan om zeer grote projecten waarbij hele stadsregio's van voedsel worden voorzien. "Hoe je ook bouwt, de belangrijkste issues hier zijn altijd waterschaarste, energievoorziening en supply chain. Om de keten beter te laten werken, is het een voordeel als je als teler meer zekerheid kunt bieden over de kwaliteit en kwantiteit van je komende oogst. Dat is een uitstekend kunstje dat wij als glastuinbouwsector al onder de knie hebben."

Zodra zich kansen voordoen op het niveau van hele steden of zelfs staten, komt Dutch Greenhouse Delta als partner in beeld, stelt hij. "Zij zijn er om de Nederlandse kennis en expertise als geheel te 'branden'. Om investeerders en overheden te laten weten wat we te bieden hebben. Daar gaat het om."


Bron: Dutch Greenhouse Delta