Nieuws
Open Panel

Donderdag 12 september vond in Bleiswijk de voorronde van de 2e editie plaats van de Autonomous Greenhouse Challenge. Deze wedstrijd is door de WUR in het leven geroepen. De teams streven in een 6 maanden durende tomatenteelt maximale productie met minimaal energieverbruik na. Het belangrijkste kenmerk is dat zij dit op afstand doen aan de hand van sensordata, klimaat- en plantmodellen. Ze mogen tijdens deze 6 maanden niet in de kas komen. Van der Hoeven behaalde een plaats in de finale.

Van de 21 teams zullen er 5 vanaf half december strijden om de uiteindelijke winst tijdens de praktijkproef bij de WUR in Bleiswijk. Van der Hoeven vormt samen met Hoogendoorn Growth Management en TU Delft, 1 van deze teams onder de naam ‘Automatoes’. Namens Van der Hoeven zijn Leonard Baart de la Faille en Tim Tijsma onderdeel van het team. Zij kijken uit naar het vervolg van de challenge.

Deze challenge past goed binnen de visie van Van der Hoeven op innovatie, het is mooi om hier aan bij te dragen!
Het beter sturen van teelt en klimaat met behulp van sensoren, data en modellen, met minder behoefte aan bijsturen door de teler, is de toekomst. Dat gaat gewoon gebeuren. De winst in September smaakt naar meer en maakt ons fanatiek om in December een mooi systeem neer te zetten.Aldus Leonard.

Winst bij Autonomous Greenhouse Challenge Hackleton dc697

Overname versterkt marktpositie binnen de branche en onderstreept focus op innovatie

De directies van Van der Hoeven Horticultural Projects en Patron/Enthoven Techniek zijn overeengekomen dat Patron/Enthoven per direct verder gaat als onderdeel van Van der Hoeven.
Afgelopen vrijdag hebben Martin Steentjes en Peter Spaans van Van der Hoeven en Ronald Begelinger van Patron/Enthoven het personeel van beide bedrijven geïnformeerd over de overname.

De overname van Patron/Enthoven sluit aan bij de groeiambitie van Van der Hoeven en met de verbreding van het dienstenpakket wordt de positie Van der Hoeven in de markt verder versterkt.
Als buren in Den Hoorn en  complementaire bedrijven  in de branche, kennen Van der Hoeven en Patron/Enthoven een lange historie van intensieve en succesvolle samenwerking binnen tuinbouwprojecten over de hele wereld.
Door het bundelen van de krachten zal deze samenwerking verder worden geïntensiveerd en de totale organisatie naar een hoger niveau worden gebracht.
Dit alles met als einddoel om de internationale markt nog beter te kunnen bedienen op het gebied van innovatieve turn key tuinbouwprojecten.

PS MS RB 521c5

In Kasoaka, Japan is de bouw van het tuinbouwproject a 128.269 m² al aardig op weg. Het complex bestaat uit drie kassen waar sla, tomaten en paprika's geteeld gaan worden. Tijd voor een interview met Sano-San, een oude bekende van Van der Hoeven en grondlegger van dit grootste tuinbouwproject in Japan.

1. Kunt u ons iets vertellen over uw carrière?
Na mijn afstuderen aan de Faculty of Agriculture van de Kyoto Prefectural University begon ik mijn carrière bij Kagome Co., Ltd., de grootste producent van tomatenproducten in Japan. Nadat ik in 1998 president van Kagome USA werd, beheerde ik Kagome's bedrijfstak voor de kweek van verse tomaten in grootschalige kassen en werd ik in 2006 managing executive officer. Na mijn vertrek bij Kagome, in 2016, heb ik SARA Inc. gesticht.
 
2. Wat is de missie van uw bedrijf, SARA?
Bij SARA, wat staat voor Smart Agribusiness Research & Alliance, willen we iedereen in Japan het hele jaar laten genieten van verse, heerlijke, gezonde en veilig geteelde groenten. Om dit doel te bereiken, combineren we de modernste tuinbouwtechnologie met de allernieuwste hernieuwbare energietechnologie, om zo een efficiënt, duurzaam en voordelig tuinbouwsysteem te creëren.
Voor onze introductie hebben we een enorm stuk gewonnen land gekozen in Kasaoka Bay, Okayama Prefecture. Deze regio vormt een van de vier grootste stukken gewonnen land van Japan en de onbewerkte bodem biedt de perfecte omgeving voor een volledig nieuwe benadering van landbouw. Door nauw samen te werken met de lokale gemeenschap, te investeren in intensief onderzoek en strategische partnerschappen aan te gaan met een verscheidenheid aan bedrijven, proberen we een model op te zetten dat ons voorbereidt op de toekomst van de agricultuur.
Onze kracht ligt niet alleen in de grootte van ons bedrijf, maar in de omvang van onze ambities. We zetten ons in om een vernieuwend groentebedrijf op te zetten, niet alleen in Japan, maar in heel Azië, dat de innovatieve tuinbouwtechnieken die we nu bezitten doorontwikkelt tot een nog geavanceerder en efficiënter niveau. 

Al een aantal jaren zien we in de markt vanuit Oost-Europa een sterke vraag naar onze high-tech kassen. Enerzijds gedreven door overheden om de lokale voedselvoorziening te stimuleren, al dan niet door middel van subsidies, maar ook door een groeiende vraag naar een kwalitatief jaarrond product. In de afgelopen jaren heeft Van der Hoeven verschillende projecten geleverd in o.a. Rusland, Kazachstan en Wit Rusland en in samenwerking met lokale bouwers indrukwekkende projecten gerealiseerd. Daarnaast bieden we bij een aantal projecten uitstekende aftersales service en teeltbegeleiding dat resulteert in sterk groeiende en winstgevende bedrijven.
Hoewel de subsidies in de afgelopen jaren o.a. in Rusland grotendeels gestopt zijn, weerhoudt dit een aantal grote opdrachtgevers niet om door te bouwen en ziet men potentie en bedrijvigheid in voedselproductie onder glas. Zo bouwen we momenteel drie verschillende blokken in Kazachstan voor onze opdrachtgever in Ekibastuz. Het gaat hierbij om 2 projecten van 100.000 m² en een nursery van 10.000 m². In 2015 hebben we hier het eerste tuinbouwproject van 50.000 m² gerealiseerd voor rozenteelt. In 2017 werd besloten om nogmaals een project van 50.000 m² te bouwen voor de productie van tomaten. Eind 2019 zal er dus zo’n 310.000 m² gebouwd zijn, dit betekent dat het dan het grootste high-tech glazen tuinbouwproject is van Kazachstan.
In het zuidelijker gelegen Almaty zijn we onlangs gestart met de bouw van een tuinbouwproject van 50.000 m² waar tomaten in geteeld zullen worden. De verwachting is dat ook dit project eind 2019 opgeleverd zal worden.
Zoals u al in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen, zijn we druk bezig met het verschepen van de laatste materialen van een 270.000 m² turn-key project naar het Russische Volgograd. Dit project zal de komende zomer al operationeel zijn. Hoewel het een logistieke uitdaging is om een dergelijke hoeveelheid in een dusdanige korte periode uit te leveren, lopen we nog steeds op schema. Iets dat vanzelfsprekend enorm gewaardeerd wordt door de opdrachtgever.

Ekibastuz KAZ 9f7b4In mei 2017 werd de eerste ModulAIR sla kas opgeleverd. Inmiddels is de bouw van fase 2 al aardig op weg. Een interview met Howard Kosaka, één van de initiatiefnemers.

1. Kunt u iets over uzelf vertellen? Wat heeft u gestudeerd en wat is uw beroep?

Ik heb de studie Agribusiness & Bedrijfskunde gedaan aan de University of British Columbia in Canada. Ik ben zeventien jaar lang eigenaar en bedrijfsleider geweest van een zelfstandige tomatenkwekerij, en daarna volgden enkele joint venture-samenwerkingen.

2. U werkt al heel lang samen met Van der Hoeven. Wanneer is dit begonnen en hoe ziet die samenwerking eruit?
Onze samenwerking begon in 1989 en is al die tijd blijven bestaan. De eerste kas van Van der Hoeven diende voor vleestomaten en had een omvang van 5 hectare. In 1991 hebben we nog een kas van 5 hectare gebouwd, dit keer voor trostomaten. Twaalf jaar later, in 2003, hebben een nog veel grotere kas van 13 hectare voor trostomaten gebouwd, en in 2005 volgde een uitbreiding met nog eens 10 hectare. In 2016 kreeg ik in verband met een ander project weer met Van der Hoeven te maken, maar dit keer in een andere rol, namelijk als consultant. In die hoedanigheid was ik in 2016 betrokken bij een project van 2,5 hectare voor de teelt van sla. Momenteel bouwen we nog een kas voor sla van 2,5 hectare bij.

3. Deze kassen voor slateelt staan in de Canadese provincie Alberta. Welk klimaat heerst daar? En is de keuze voor het type kas uitsluitend gebaseerd op het klimaat in Alberta?
De kassen voor de tomatenteelt staan allemaal in Vancouver, British Columbia. Beide kassen voor de slateelt bevinden zich in Lethbridge, Alberta. De keuze voor Zuid-Alberta (49° NB) als locatie voor slateeltprojecten hangt vooral samen met de vraag van consumenten naar Canadese producten gedurende het hele jaar. Maar ook de beschikbaarheid van land en water was belangrijk. Een andere factor was inderdaad het klimaat in Alberta en in het bijzonder de hoge intensiteit van het omgevingslicht in de winter en de lage luchtvochtigheid met koele nachten in de zomer. Ook van belang waren zaken als de mogelijkheid tot decentrale energieopwekking, het aanbod van arbeid en efficiencyvoordelen op het gebied van distributie en logistiek.

4. Met welke onzekerheden en twijfels had u te maken bij het opzetten van het hightech kassenproject voor de teelt van speciale slasoorten?
Het was een pittige onderneming om relatief nieuwe technologieën te combineren die nooit eerder waren ingezet voor de slateelt in een andere klimaatzone. Er waren vrijwel geen bestaande voorbeelden waar we op konden voortbouwen. Ondanks deze onzekerheden bleven we geloven in het succes van dit slateeltproject van Van der Hoeven.

5. Wat vindt u uiteindelijk van de kas? Is er iets dat u nog wilt uitlichten?
Het genetische potentieel van slazaad (of elk ander zaad) kan alleen volledig tot uiting komen bij gebruik van technologische systemen die alle plantenstress wegnemen en zo een optimale, evenwichtige groei stimuleren. De kas van Van der Hoeven is er juist voor ontworpen en gebouwd om deze resultaten te bewerkstelligen. Zulke initiatieven helpen ons om de traditionele teeltmethoden geleidelijk in te ruilen voor een werkwijze die meer op gegevens en plantsensoren is gebaseerd.

6. Hoe heeft u de samenwerking met Van der Hoeven tijdens de opbouwperiode en daarna ervaren?
De medewerkers en het management van Van der Hoeven stellen zich altijd zeer coöperatief en constructief op. Het belang van zulke goede relaties neemt alleen maar toe gezien de razendsnelle technologische innovaties in de tuinbouwsector en de hoge kosten die hiermee verbonden zijn.

7. Inmiddels wordt al hard gewerkt aan de tweede bouwfase, een kopie van de eerste fase die in juni 2017 werd opgeleverd. Wat was de belangrijkste reden voor deze snelle uitbreiding?
De snelle uitbreiding van de kas voor slateelt had te maken met de gunstige marktkansen en de mogelijkheid om meerdere slavarianten te telen en een betere match te creëren tussen genotype en omgeving.

8. Wat vindt u van de huidige ontwikkelingen in de tuinbouwsector? Hoe ziet u de toekomst van de tuinbouw?
Technologische innovaties zorgen ervoor dat de glastuinbouw zich naar alle hoeken van de wereld kan uitbreiden, ongeacht uiteenlopende klimatologische omstandigheden. Deze trend zal zich waarschijnlijk doorzetten. En natuurlijk zal telen op basis van menselijke waarneming steeds meer plaatsmaken voor op gegevens gebaseerde processen. Dat blijkt wel uit het toekomstbeeld dat wetenschappers in ons vakgebied schetsen.

DSC01540 edit kopie 661b3

 

 

Tuinbouwprojecten met IQ

 

portfolio

logovierkant

Ons adres

Bezoekadres
Vrij-Harnasch 124
2635 BZ Den Hoorn
Nederland

KvK: 27217083

Neem contact op

+31 88 262 66 66
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van der Hoeven

Blijf op de hoogte