Nieuws
Open Panel

De bouw van de eerste volledig geautomatiseerde glazen sla kas op het Afrikaanse continent gaat zeer binnenkort van start. Dit is niet alleen de eerste semi-gesloten glazen kas van Egypte, maar van heel het Afrikaanse continent. Net buiten Caïro gaat Van der Hoeven Horticultural Projects, als turn-key leverancier, een semi-gesloten kas realiseren waarbij zowel klimaat als plantdichtheid volledig geoptimaliseerd zijn gedurende het gehele teeltproces. Het gaat om een totale omvang van ongeveer 2,5 hectare waar hoogwaardige kruiden en sla geteeld gaan worden. Welke technieken en oplossingen worden toegepast? En wat levert dit op voor de klant.

Uitmuntend in tuinbouw-techniek
In 2015 zijn we voor het eerst in contact gekomen met een lokale teler in Egypte, die de wens had om het eerste top-tech tuinbouwproject van het continent te starten. In 2018 is dit idee in een stroomversnelling geraakt doordat er een nieuwe investeerder aan boord gekomen is. Het team van Van der Hoeven is aan de slag gegaan met het complexe vraagstuk: het ontwerp uit 2015 werd vernieuwd en geconcretiseerd met de meest moderne kastechnologie.

Ontwerp zonder titel (13).png Ontwerp zonder titel (14).png

Slimme oplossingen voor een complex vraagstuk
Het telen van sla in een woestijnklimaat is geen gemakkelijke opgave. Het is een uitdaging om het binnenklimaat koud en vochtig te houden zodat de sla kan gedijen, terwijl de buitenomgeving warm en droog is. Van der Hoeven ontwierp een volledig elektrische kas die de voordelen van zowel een semi-gesloten als gesloten kas combineert zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. In de warmste seizoenen draait de kas met koelers volledig gesloten, terwijl in de mildere wintermaanden de kas opengaat. Waar een semi-gesloten systeem energie bespaart, vermindert het sluiten van de kas de CO2-vraag met 75%. Bovendien wordt in een gesloten systeem al het water dat door de planten verdampt wordt hergebruikt in de kas, waardoor de waterbehoefte tot bijna nul gereduceerd wordt. Een combinatie van dergelijke systemen zorgt voor een binnenklimaat dat het hele jaar door optimaal is, zelfs in de extreme Egyptische zomers.

Door een mobiel goten systeem toe te passen, wordt de plantdichtheid geoptimaliseerd. De teler realiseert hiermee een verhoogde teeltefficiëntie per vierkante meter ten opzichte van het werken met een regulier teeltsysteem. Nog een voordeel van dit systeem is dat er geen menselijk handelen te pas komt aan het teeltproces tot aan het moment van oogsten: een slimme oplossing die efficiënt én effectief is!

Een stapje extra
In de glazen kas zal jaarlijks ruim 1,5 miljoen kilo aan hoogwaardige sla en kruiden geteeld gaan worden. Door het kweken in onze semi-gesloten kas zijn deze extra duurzaam en vrij van pesticiden. Het eindproduct is bestemd voor zowel de Egyptische markt, als de export. Om proactief in te kunnen spelen op de behoefte van de consument wordt er continu een stap extra gezet. We zoeken verbinding met de klant door gezamenlijk marktonderzoek te doen naar de populariteit van diverse sla- en kruidenvariëteiten. Dit om met de productie optimaal te kunnen aansluiten bij de vraag en hiermee een goede marktpositie met weinig ‘waste’ te kunnen behouden.

De bouw gaat in juli 2020 van start. De oplevering wordt verwacht in juni 2021.

Leuven, België & Den Hoorn, Nederland - 15 juni 2020 - Arvesta, de fullservice-partner van boer en tuinder, gebaseerd in België, zet zijn internationale groei verder en neemt een minderheidsparticipatie in Van der Hoeven Horticultural projects, een Nederlands bedrijf dat state-of-the-art oplossingen biedt inzake tuinbouwtechnologie en hiermee mondiaal één van de grootste en sterkst groeiende spelers is. 

Van der Hoeven, dat gevestigd is in Den Hoorn (Nederland) ontwikkelt, plaatst en onderhoudt hoogtechnologische oplossingen voor de glastuinbouw. Het gaat daarbij met name om turnkey-projecten met in huis ontwikkelde toptechnologie die niet alleen innovatief maar tevens duurzaam is. Dankzij een sterk team met eigen engineering en R&D is Van der Hoeven een toonaangevende wereldspeler die grote tuinbouwprojecten realiseert. Van der Hoeven focust zich op complete oplossingen voor het telen van veilige en gezonde gewassen, met een maximaal rendement waarbij het gebruik van water, voedingsstoffen, energie en arbeid wordt geoptimaliseerd.

Donderdag 12 september vond in Bleiswijk de voorronde van de 2e editie plaats van de Autonomous Greenhouse Challenge. Deze wedstrijd is door de WUR in het leven geroepen. De teams streven in een 6 maanden durende tomatenteelt maximale productie met minimaal energieverbruik na. Het belangrijkste kenmerk is dat zij dit op afstand doen aan de hand van sensordata, klimaat- en plantmodellen. Ze mogen tijdens deze 6 maanden niet in de kas komen. Van der Hoeven behaalde een plaats in de finale.

Van de 21 teams zullen er 5 vanaf half december strijden om de uiteindelijke winst tijdens de praktijkproef bij de WUR in Bleiswijk. Van der Hoeven vormt samen met Hoogendoorn Growth Management en TU Delft, 1 van deze teams onder de naam ‘Automatoes’. Namens Van der Hoeven zijn Leonard Baart de la Faille en Tim Tijsma onderdeel van het team. Zij kijken uit naar het vervolg van de challenge.

Van der Hoeven blinkt uit in Artificial Intelligence tijdens deze challenge

Niet eerder won een team met daarin een bedrijf dat volledige tuinbouwprojecten ontwerpt en realiseert, de Autonomous Greenhouse Challenge. Tijdens deze wedstrijd neemt kunstmatige intelligentie het op tegen de mens, door cherrytomaten te kweken in een volledig geautomatiseerde kas. Aan de hand van algoritmes en sturing op data, is het mogelijk gebleken om succesvol tomaten te telen, zonder de kas te betreden. Vanochtend maakte de jury bekend dat Team Automatoes op alle fronten te sterk was voor de concurrentie.

Team Automatoes 10c53

Leonard Baart de la Faille is R&D engineer bij Van der Hoeven en is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij deze Challenge als teamcaptain van Automatoes. In dit team werkten mensen mee van KeyGene, Hoogendoorn Growth Management en TU Delft. Van der Hoeven gelooft sterk in het toepassen van data en algoritmes bij teeltbegeleiding. “We maken hiermee een enorme stap en kunnen met de kennis die we ontwikkeld hebben, teeltbegeleiding perfectioneren door de inzet van data”, aldus Leonard.

In september 2019 werd de finale van de Challenge al behaald, er vielen toen 16 teams af en er bleven nog  5 teams over. De resterende 4 deelnemers werden achtergelaten tijdens de finale-uitreiking. Er is gejureerd op onderwerpen zoals functionaliteit, AI-strategie, innovatie, schaalbaarheid en rendement. Jury voorzitter Leo Marcelis gaf aan dat Team Automatoes met zeer goede engineering een robuust systeem heeft neergezet waarbij de plant centraal is gesteld. De ontwikkelde AI-strategie is schaalbaar en wereldwijd zeer goed toepasbaar, geeft de jury aan.

Overname versterkt marktpositie binnen de branche en onderstreept focus op innovatie

De directies van Van der Hoeven Horticultural Projects en Patron/Enthoven Techniek zijn overeengekomen dat Patron/Enthoven per direct verder gaat als onderdeel van Van der Hoeven.
Afgelopen vrijdag hebben Martin Steentjes en Peter Spaans van Van der Hoeven en Ronald Begelinger van Patron/Enthoven het personeel van beide bedrijven geïnformeerd over de overname.

De overname van Patron/Enthoven sluit aan bij de groeiambitie van Van der Hoeven en met de verbreding van het dienstenpakket wordt de positie Van der Hoeven in de markt verder versterkt.
Als buren in Den Hoorn en  complementaire bedrijven  in de branche, kennen Van der Hoeven en Patron/Enthoven een lange historie van intensieve en succesvolle samenwerking binnen tuinbouwprojecten over de hele wereld.
Door het bundelen van de krachten zal deze samenwerking verder worden geïntensiveerd en de totale organisatie naar een hoger niveau worden gebracht.
Dit alles met als einddoel om de internationale markt nog beter te kunnen bedienen op het gebied van innovatieve turn key tuinbouwprojecten.

PS MS RB 521c5

 

Tuinbouwprojecten met IQ

 

portfolio

logovierkant

Ons adres

Bezoekadres
Vrij-Harnasch 124
2635 BZ Den Hoorn
Nederland

KvK: 27217083

Neem contact op

+31 88 262 66 66
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van der Hoeven

Blijf op de hoogte