Nieuws
Open Panel

De eerste paal voor dit unieke duurzame complex ging op 1 december 2014, de grond in. Sundrop Farms bevindt zich in Zuid-Australië, zo’n 12 kilometer ten zuiden van Port Augusta. Het betreft hier een absolute primeur: een kas met klimaatbeheersing en een volledig geïntegreerd systeem voor Solar Energy, dat elektriciteit levert en voorziet in ontzilt water met een hoge zuiverheidsgraad. 

Eén van de belangrijkste aspecten van dit project is het door zonne-energie aangedreven verwarmings-systeem met twee tanks voor warmteopslag, dat ervoor zorgt dat 720.000 tomatenplanten de winter kunnen overleven. Het is een grootschalig project, zowel op technisch vlak als in fysieke zin. Het complex beslaat zo’n 55 hectare: 20 hectare aan kassen, 15 hectare aan bijgebouwen en nog eens 20 hectare aan collectoren voor thermische zonne-energie.

Het aandeel van Van der Hoeven in dit bijzondere project
Het complex bestaat uit vier identieke blokken van elk vijf hectare die onderling zijn verbonden met een corridor, die ook is voorzien van het ModulAIR-klimaatsysteem. In totaal leverde Van der Hoeven:

-           vier kassen van elk vijf hectare, met scherminstallatie en teeltgoten
-           de ModulAIR-klimaatinstallatie
-           het verwarmingssysteem
-           twee tanks voor warmteopslag (22.000 m³ en 6.000 m³), die in het systeem voor thermische zonne-energie zijn geïntegreerd
-           de water- en elektrotechnische installaties
-           het logistieke systeem voor intern transport en verwerking van de producten

Verdampingskoeling met zeewater

Het bijzondere aan de ModulAIR klimaatinstallatie bij Sundrop is, dat de (adiabatische) koeling geschiedt met zeewater in plaats van zoet water. De 4 kassen worden geheel onafhankelijk van elkaar aangestuurd met betrekking tot klimaatbeheersing en irrigatie. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst verschillende teelten in de verschillende kassen te zetten. De kassen zijn geïntegreerd met een Solar Energy System, dat op basis van zonlicht en zeewater zorgdraagt voor de benodigde verwarming, stroomvoorziening en zoet water.

De grootste buffertank in de tuinbouwsector en nog meer bijzonderheden

Een cruciaal onderdeel van het Solar Energy System is de 22.000 m³ buffertank voor de opslag van hoogwaardige warmte, die benodigd is voor het ontziltingsproces. Deze buffertank – op dit moment de grootste buffertank in de tuinbouw – is geleverd door Van der Hoeven en gebouwd door F&H Crone. De laagwaardige restwarmte wordt opgeslagen in een tweede buffertank van 6.000 m³. Deze restwarmte voorziet in de verwarmingsbehoefte van het kassencomplex. Gezien de hoge eisen aan het Solar Energy System, zijn beide buffertanks met medewerking van F&H Crone geheel gebouwd volgens de eisen van de EN14015-norm.

15% van alle tomaten in Australië

Het grootschalige complex in Port Augusta produceert jaarlijks zo’n 17 kiloton tomaten. Dat is ongeveer 15% van alle tomaten in Australië. Het landbouwbedrijf zorgt voor ongeveer 200 directe arbeidsplaatsen in Zuid-Australië, een gebied met een grote behoefte aan lokale werkgelegenheid.

 

Tuinbouwprojecten met IQ

 

portfolio

logovierkant

Ons adres

Bezoekadres
Vrij-Harnasch 124
2635 BZ Den Hoorn
Nederland

KvK: 27217083

Neem contact op

+31 88 262 66 66
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van der Hoeven

Blijf op de hoogte